Kärlek i maskorna

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kökspolka, tango för två och andra friska och lantliga örhängen är vad de flesta svenskar närmast sätter i samband med norrmannen Alf Prøysen. I sitt hemland har han trots framgångarna som grammofonsångare inte definitivt hamnat i det trånga trubadurfacket. Det beror väl främst på hans ambitiösa novellsamlingar och på romanen "Trastsommar". Men kanske också på att några skådespel om landsbygdens proletariat och på sistone även de internationellt kända sagosamlingarna kring en gumma son blir liten som en tesked har bidragit till att skaffa honom en annan respekt än vis- och schlagerfabrikantens.
Prøysen är något av en alldiktare. Miljön är dock nästan alltid densamma - torparnas och lantarbetarnas Hedemarken. Där jobbade han nämligen själv som vallpojke, grisskötare och lagårdskarl ända tills han i trettioårsåldern alldeles efter krigsslutet kom att debutera med novellsamlingen "Dørstokken heme". Under de sista tio åren har Alf Prøysen "stubber, som varje lördag influtit i Arbeiderbladet blivit något av en norsk institution. En "stubb" som väl närmast på svenska motsvaras av en stump, beskriver Prøysen själv som en visa på prosa. Det är små anekdoter eller miniatyrnoveller, som har mycket av visornas medkänsla och ironiska poänger.
När Alf Prøysen nu plockat ut en del av sina bästa noveller för en svensk utgåva har han blandat upp dem med en mängd av dessa "stubber". Och han har gett oss en allmänmänsklig bild av livet på landet, som många tycker sig känna igen och som de flesta har hjärtligt roligt åt.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

175

Språk

Lisätietoja

Översättnig och urval ur: Dørstokken heme ; Utpå livets vei ; Kjærlighet på rundpinne