Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Urkällan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Urkällan, som publicerades 1943, har sedan länge uppnått status av modern klassiker. Miljontals läsare världen över har trollbundits av Ayn Rands oförglömliga berättelse om den kompromisslöse arkitekten Howard Roark, om hans kamp för att få skapa på sina villkor, hans passionerade kärlek till den vackra och bittra Dominique och hans strid mot de dödsfiender som till varje pris vill förgöra honom.

Urkällan ställer invanda föreställningar på ända kring etik, högtidlighet och ett gott liv. Här är den osjälviske humanisten Ellsworth Toohey en skurk, och den kompromisslöse arkitekten Howard Roark en hjälte. Här beskrivs den maktlystne tidningsmagnaten Gail Wynand och den hänsynslöse karriärklättraren Peter Keating som i grunden osjälviska. Och vem kan rädda den självdestruktiva Dominique Francon från likgiltighetens bojor?

Urkällan är en väldig episk roman om människans skaparkraft, kärlek och triumf. Ingen som läser boken kan vara likgiltig inför den - eller någonsin glömma den. Den har även filmatiserats 1949, med Gary Cooper i huvudrollen.
(Timbro)

Personer, aktörer

Ämnesord

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

850

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1987.

Första publikation

ja

Språk