Rysk tennis

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Som offentlig figur var Erik Satie (1866-1925) en legend redan i sin livstid, en kontroversiell kuf, ett beryktat original, verksam som kafépianist, kallad allt ifrån geni till pajas, dock aldrig frånkänd sitt inflytande på alla de modernistiska strömningarna i Paris på 10- och 20-talet, kubism, dadaism, surrealism, neoklassicism osv, Satie var på något vis delaktig i dem alla.
Som privatperson var han en extrem enstöring. Under de sista 27 åren av sitt liv hade han sin bostad i förorten Arcueil, en liten lägenhet dit ingen tilläts komma på besök.

I sin ensamhet satt Satie ofta och författade små märkliga texter. Han formulerade små systematiskt bakvända teorier, han gjorde parodier på tidningsartiklar, designade fantasislott, skissade på ritningar till luftskepp, fantiserade om Spetsbergen i Norge, som han bara kände genom hörsägen och drömde sig bort till. Bakhålls Satiebok är ett urval texter från dessa underliga skriverier.

(baksidestext)

Innehåll:

Om svindel
En amnesikers memoarer
För teatern
En musikers dag
Djurens intelligens och musikalitet
Mitt livs innersta vrår
(Anteckning)
Inga kaserner
Låt oss inte förväxla
Sparande
(Notis)
(Antecknat)
Till bords
Bokhandel
Om läsning
Pinsamma exempel
Framme?
Musiken & djuren
Beröm åt kritiker
Rue Coustou-affären
Rysk tennis
Jyckel
Erik Satie
Japansk sallad
En tjurskalles funderingar
Mitt livs innersta vrår

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

små prosastycken i urval

Utgivningstid

Sidantal

79

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Övers. från franska av valda texter.