Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Grottmannen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Grottmannen är en berättelse om passion, där känslan strömmar som het lava över sidorna. Det är också en roman om främlingskap. Sebastian Delfine har italiensk far och svensk mor, som aldrig förstod varandras vardag eller innersta väsen. I sitt äktenskap, rikt på kärlek och smärtsamma konflikter, gör han själv samma erfarenheter. Själv är han en främling i Sverige och "Grottmannen" innehåller hans uppgörelse med sig själv, med sin strävan och sina kapitulationer.
Delfine arbetar i filmbyråkratin och hans berättelse blir också en osedvanligt skarp och elak satir över den svenska kulturpyramiden.
Mer ska inte avslöjas om innehållet i denna stora, kraftfulla och rika roman.

(Baksidestext, Bonniers 1977)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Utifrån: Sebastian Delfine är på väg att besöka sin son och sin frånskilda hustru, bosatta i det hem son en gång var hans.

Inifrån: Jag är på väg att besöka de två människor jag mest älskar och behöver. Ändå tvekar jag, dröjer och går långa omvägar, en skolkande pojke på väg till en lektion med svåra räknestycken. Jag är på väg att besöka min hustru och min son.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

327

Språk