Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vit eld

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vit eld är en visionär roman med en bredd och en våldsam lidelse som få unga berättare är mäktiga. Främst är den en berättelse om kärlek från människa till människa. I skildringen av den unge målaren Georgs utvecklingsgång, vänskapsförhållanden och erotiska upplevelser ställer författaren frågan om kärleken djupast sett kan befria när dess fäste enbart är inomvärldsligt.
Romanen beskriver Georg både som konstnär och människa. I bägge upplevelseformerna söker han förverkliga kärleken, med sig själv som enda kraftkälla. Han har dock kommit alltför nära den förintande vita elden som finns i all materia, det stora mysteriet som ger själ och mening men också oro åt sinnenas liv. Under sina försök att komma till klarhet med denna intensiva lågas ursprung är han nära att förbrännas.
Georgs själskamp försiggår mot en bakgrund som är tecknad med både ömhet och kraft. Ett exotiskt helsingforspanorama rullas upp, av sällsynt bredd och mustighet. Salutorget lever för våra blickar med sitt glada vimmel och sina tusen dofter, vi kastas in i förstamajfirandets orgaistiska yra eller får bevittna en ettrig fotbollsuppgörelse mellan gängen. Som på en gång visionärt laddad och vaket detaljkunnig stadsskildrare firar Cleve stora triumfer.

Anders Cleve har stått i främsta ledet bland Finlands unga svenskspråkiga författare alltsedan den mycket prisade novellsamlingen "Gatstenar" 1959. Med "Vit eld" gör han en kraftfull insats på ett större plan.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

De klättrade upp för det skrovliga vattenborgsberget. Ibland snubblade de men vann snabbt balansen och fortsatte sorglöst. Han gick före och letade fram lämpliga skrevor och sprickor där de kunde få fotfäste.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en paradoxal saga

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

504

Språk