Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De gula fåglarna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Jag lovar", sa jag. "Jag lovar att se till att han kommer hem."

På ett hustak i en raserad och öde stad i norra Irak hukar en grupp amerikanska soldater i väntan på att striderna ska sätta igång på nytt. Bland dem finns den tjugoettårige Bart och den tre år yngre Murph. Tillsammans delar de krigets leda och fasor. De räknar döda och söker efter tecken som tyder på att just de kommer att överleva ännu en gång. När det grå gryningsljuset lättar ska de resa sig och ge sig ut i det torra septemberlandskapet, över kala fält med sönderbrända kroppar, mot ett slag som de redan har utkämpat många gånger och som de kommer att tvingas utkämpa igen. Obönhörligt rör sig de båda unga männen mot tragedin.

Hemma i USA några månader senare försöker Bart finna sig tillrätta i en vardag som blivit honom främmande. Han plågas av mardrömslika minnen, av andras försök att göra honom till hjälte och av löftet han gav till Murphs mamma innan bataljonen klev ombord på planet till Irak – ett löfte han inte kunde hålla.

Kevin Powers De gula fåglarna är en poetisk och våldsam roman om att försöka vara människa mitt i ett brinnande krig.

(Bonniers)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

217

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk