Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lina väntar våren

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Kampen för allmän folkskola står i centrum i Anna Lorentz’ roman Lina väntar våren.
Trots att frågan om rätt för alla att få en grundläggande skolundervisning diskuterats av ständerna under många årtionden, kom det till stora meningsskiljaktigheter när lagen om allmän folkskola stadfästes vid 1840-41 års riksdag. Skulle det vara nödvändigt med undervisning även för kvinnor, frågade sig någon.
Under tiden kämpar Lina sin ensamma kamp för sitt barn, utkörd från hemmet och övergiven av barnafadern, den unge pastorn. Även kyrkan dömer henne hårt, och barnet stämplas som oäkta.
Mitt i det mörka framstår Lina i ett ljus av skimmer. Hon lever med sin kärlek till barnet, sin längtan till hemmet och sin dröm att ännu en gång få tid att läsa och lära. Hon är godkänd läsepiga, men kommer hon, den förnedrade och dömda, att någon gång få utöva sitt yrke?
Som i Anna Lorentz’ föregående romaner finns stark tidsfärg och en mängd kulturhistoriska detaljer. Men i det lugna livsmönstret inträffade oväntade yttre händelser som kunde leda till personliga förändringar. Bl a beskrivs hur en nervfeber härjade i bygden, en smittosam sjukdom som spreds med smuts och flugor och oftast slutade med dödsfall.
I Lina väntar våren skildras den brytningstid som blev inkörsporten till ett mänskligare samhälle, med rätt till skolundervisning, men där vägen till boken ändå var lång och svår.
(Baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Läsepigan Lina Josopsdoter vaknade av att barnet gnydde.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

235

Förlag

Språk