Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kan du vissla Johanna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

På ålderdomshemmet finns det fullt av gamla gubbar, tipsar Uffe, när Berra drömmer om en morfar. De går dit tillsammans för att skaffa en morfar. En som äter grisfötter, som bjuder på kaffe och som kan lära en vissla.

En finstämd berättelse om en självklar vänskap över alla gränser, även känd från teve.

"Kan du vissla Johanna" handlar om Berra och Uffe, båda sju år. Berra drömmer om en morfar för han har ingen. Uffe vet ett ställe som är fullt av gamla gubbar, ålderdomshemmet. När Berra och Uffe vandrar genom den mörka korridoren ångrar sig Berra nog i alla fall, men Uffe säger att det inte går. De kliver in till en ensam farbror i ett av rummen.

- Jag heter Bertil, säger Berra. Varsågod morfar, säger han sen och sträcker fram en ringblomma från Gustavssons trädgård.

- Va, säger farbrorn. Är jag din morfar?

- Ja, det har liksom inte blivit av att komma förr, säger Berra.

Då ger farbrorn Berra en kram och säger att han blivit stor.

Detta är en fin berättelse om glädje, vänskap, kärlek, liv och död med poetiska bilder av Anna Höglund.

Ulf Stark och Anna Höglund gjorde sin första bilderboken tillsammans 1988. Det var "Jaguaren" för vilken de fick Nils Holgerssonplaketten och Elsa Beskowplaketten. Sedan dess har de gjort många bilderböcker ihop och flera böcker var för sig. De delade på Augustpriset 1996 för "Min syster är en ängel".

"Kan du vissla Johanna" sänds sedan några år tillbaka på teve varje julaftonseftermiddag. En mycket uppskattad filmatisering med bland annat Per Oscarsson som Berras "morfar".

(Bonnier Carlsen)


- - -

Berra önskar sig en morfar – en som man kan älska, som bjuder på kaffe och som kan lära en vissla. Som tur är vet hans vän Ulf ett ställe som är fullt av gamla gubbar. På ålderdomshemmet hittar de en ensam farbror som heter Bertil och visst kan han tänka sig vara morfar! Berra och Uffe får berätta vad man gör som morfar, och Berras nya morfar försöker lära honom att vissla.

Kan du vissla Johanna är en älskad klassiker! Varje jul samlas familjer runt om i landet för att titta på filmatiseringen av den prisbelönta boken, med Per Oscarsson i rollen som Berras nya morfar.

Ulf Stark är en av Sveriges största barn- och ungdomsförfattare som 1984 slog igenom med Dårfinkar och Dönickar. Kan du vissla Johanna kom ut för första gången 1992 då den nominerades till Augustpriset och strax där efter filmatiserades. Flera av Ulf Starks böcker är ömsint illustrerade av Anna Höglund, en av Sveriges främsta illustratörer, och tillsammans har de tilldelats priser som Heffaklumpen och Deutscher Jugendliteraturpreis.

Kan du vissla Johanna är en fin berättelse om vänskap mellan generationer, kärlek, liv och död som aldrig upphör att fängsla och som passar såväl unga som gamla läsare.

(Lillapirat)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

58

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

47

Språk

Illustratör

Ingår i samlingsverket

Första publikation

ja

Språk

Ingår i samlingsverket