Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kvinnor och äppelträd

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Kvinnor och äppelträd, Moas debutbok 1933, startar med gamla sägner om och kring mor Sofie. Handlingen förs sedan över till nyare tid och vi får följa mor Sofies avkomlingar i tredje led, Sally och Ellen. Ellen lever - precis som mor Sofie - bland blommande äppelträd. Sally däremot tycks ha fått sitt helvete redan på jorden. Men okuvligt slåss hon mot fattigdom och förnedring i den miljö av brännvinsdoft, brottslighet och råhet, i vilken hon skall fostra sina barn, och även för henne går livet till sist i blom.

(baksidestext, Askild & Kärnekull, 1975)
Sally och Ellen växer upp i Norrköpings fattigkvarter åren kring sekelskiftet 1900. I vuxen ålder finner de varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. För den saktmodiga Ellen, gift med en spritglad rallare, handlar det främst om bröd till barnen. Det vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda ”bolsjevik”. Hon gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med karlar – hon uppviglar dem.

Kvinnor och äppelträd var Moa Martinsons uppmärksammade debutroman. Den följs av Sallys söner.

(Natur & kultur, 2005)
Sally och ellen, ättlingar i tredje led till mor Sofi på Storgården, växer båda upp i Norrköpings arbetarkvarter. De möts först som vuxna och finner varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. För den saktmodiga Ellen, gift med en spritglad rallare, handlar det främst om att skaffa mat till barnen. Den vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda bolsjevik. Hon gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med karlar – hon uppviglar dem. Man gör det man inte kan låta bli menar hon och ser med sorg sina äldsta barn försvinna ut i världen.

Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons uppmärksammade debutbok från 1933.

(Natur & Kultur, 2011)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Ikväll badar mor.
Det är längesen mor Sofi och Fredrika började med sina bad, men ändock går hela gården på spänn var gång det sker.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

282

Språk