- och skymningen föll

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Helle Hellberg kommer i år med ett urval som hon kallar - och skymningen föll. Här finns noveller ur Skymningens barn, Nya noveller, Amaryllis samt Spegelmakaren och Aftonstjärnan. Volymen är sammanställd i samråd med dr. J. Salminen, som också skrivit företalet.
Warburton säger i sin antologi - Femtio år finlandssvensk
litteratur - om samlingen Skymningens barn, ur vilken
många av novellerna är tagna, att där "ingår några av de naket mänskligaste noveller som har skrivits på svenska i Finland."
Åländskan Helle Hellberg berättar med förkärlek om "särlingar", mänskor som vuxit upp i njugga livsvillkor, i sparsamma ömhetsförhållanden, i nära kontakt med den natur hon själv är förbunden med. Den långa novellen Glorias gåva, skriven redan 1928, utgör i sin förtätade koncentration en av höjdpunkterna i hennes litterära produktion. Men också de korta novellerna, t. ex. En vildrosbuske, är prosapärlor i sitt slag. I sin helhet ger urvalet relief åt bilden av Helle Hellberg som en främmande fågel i vår verklighetskära bygdelitteratur, en utpräglad individualist med stränga krav på formens lödighet.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

valda noveller

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

187

Språk