Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Generalerna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Detta är en roman om en idealstat som skapas av några individualister och om dess gradvisa sönderfall i maktkamp och diktatur. Med utgångspunkt från en militär rättegång skildrar Per Wahlöö med isande skärpa en politisk utveckling som speglar många aktuella förhållanden; »Generalerna» är hans största satsning hittills.

(baksidestext)
Under en pågående militärrättegång rullas en dramatisk politisk händelseutveckling upp.
Ett litet latinamerikanskt land har styrts av en nationell befrielserörelse som velat skapa en idealstat med frihet och jämlikhet. Men inom militären gror missnöjet. Efter ett kortvarigt inbördeskrig, som Generalerna kallar "oroligheterna", tar militärjuntan makten.
Till slut finns det bara en man kvar som genomlevt alla revolutionens faser, korpralen Erwin Velder. Nu står han inför rätta, anklagad på 127 punkter av landets nya ledare.
"Generalerna" belönades 1965 med Svenska Dagbladets litteraturpris.

(Piratförlaget)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

315

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny utg. Piratförlaget, 2006.