Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Fången i Tordesillas

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Drottning Juana av Kastilien var under största delen av sitt liv en politisk fånge, inspärrad i mörk cell under sju år, torterad, piskad. Hon hungerstrejkade för att få en lärare åt sin yngsta dotter, hon blev symbol för friheten under ett folkligt uppror. Hon förklarades vansinnig i tur och ordning av sina makthungriga närmaste: fadern, maken och sonen och spärrades på känt vis in för att inte stå i vägen. Inkvisationen ansåg henne, diskret, vara kättare. De flesta historieböcker har med några få rader upprepat maktens nödlögner.

I romanen "Fången i Tordesillas" ger Christina Lilliestierna sin version av den föga kända spanska drottningens liv och öde. Skildringen, som är gjord i dagboksform, ger bilden av en märklig kvinna under en märklig brytningstid, 1500-talets första hälft.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

drottning Juanas anteckningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

322

Förlag

Språk