Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nyckelbarn

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det är berättelsen om en pojkes kris och konflikter med sin omgivning, med modern som är en frånskild servitris i Göteborg och med den okände man som han aldrig sett, bara hört att modern har hos sig om nätterna.
Pojken blir under detta tryck en neurotisk liten enstöring. Fadern minns han inte, men han kommer ihåg den varma gemenskapen med modern - inom hemmets torftiga väggar han han trots allt känt trygghet. Men modern har förändrats och även han själv - fast det förstår han inte. Pojken uppfattar moderns ändrade beteende som ett svek, som måste gå tillbaka på inflytandet från den främmande mannen som behandlar henne illa. Därför, och av ren svartsjuka, beslutar han röja inkräktaren ur vägen. Han grubblar över lämpligt sätt och vapen och tror sig ha funnit det. Men när han ska sätta sina planer i verket inträffar något som slår hans föresatser i spillror och kommer honom att inse att han lekt med en illusion. Skrämd och maktlös tillgriper han den enda utväg som återstår: flykten.
Arne Lundgren, som tog ett kraftigt tag om verkligheten i sin debutroman "Bottnens klockor", visar här att han kan genomföra en komplicerad psykologisk intrig i en miljö som doftar av verklighet. Nyckelbarn är en gripande barnskildring med baland och inlevelse.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

215

Förlag

Språk