Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Offerrök

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Fredlös i skogarna efter att ha lett ett träluppror i Birka, uppsöker den svarte smeden Holme konungen på hans ö, blir smed vid hovet och lever åter som en fri man. Men husfrun på gården, där Holme och Ausi var trälar, är sjuk av händlystnad. Hennes son Svein, nackstel av stenen som Holme slungat, hatar också, tills kärlekens makt griper honom inför Holmes dotter. Det sker vid den hedniska vårfesten, då trägudarna stinker av offerblod, och alla parar sig i fruktbarhetens namn.
En sällsam brytningstid skildras i denna bok. Frihetslängtan är väckt, men träldomens ok ligger tungt på nackarna. Missionärer har kommit, men när de kristna drar sjungande genom Birkas gator, bespottas de av hednatemplets tjänare.
Man läser Offerrök med andlös spänning och med stigande beundran för författarens klara uttrycksfulla språk, man upplever med alla sinnen hednatrons och kristendomens människor, som Fridegård så utsökt givit gestalt i den svarte Holme och hans ljusa Ausi.

(Baksidestext, Folket i Bilds Förlag, 1963)

- - -

När vi för sista gången får möta de före detta trälarna Holme och Ausi är de åter på flykt undan sina fiender. Den heroiske Holmes kamp för trälarnas frigörelse ses inte med blida ögon av vare sig härskarna eller den allt mer maktlystna kristna kyrkan och när självaste konungen dras in i jakten på honom ställs allt på sin spets. Med Offerrök (1949) avslutas trilogin om trälparet Holme och Ausis levnadsöden i vikingatidens Sverige. Jan Fridegårds politiskt laddade hjältesaga har etablerat sig som en självklar klassiker inom svensk 1900-talsprosa.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Strax före soluppgången kom Holme utkrypande ur grottan. Ausi och Tora sov ännu på mossbädden därinne. Innan de somnade hade han förbjudit dem att lämna grottan förrän han kom tillbaka. Han anade att skogen skulle genomsökas under de närmaste dagarna och att man denna gång inte skulle ge upp innan han var fången eller död.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

279

Förlag

Språk

Lisätietoja

Folket i Bild: 1963.