Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Malena och glädjen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det hände den hösten Malena var tio år och gick i fyran, onsdagen den elfte december. Då dog hennes mamma och allting delades upp i före och efter. Malena, hennes lillebror Mats och hennes pappa får tillsammans klara den stora sorgen. Allting förändras, också själva julen som plötsligt ska firas hos mormor. Men tur nog finns det också pudelbilder och snälla släktingar och minnen av mamma och på julen trots allt en stor glädje. För man får vara glad fast man har sorg.

(baksidestext)


Denna klassiker som utkom år 1969 har nu blivit nominerad för det nyinstiftade bokpriset Bokugglan med motiveringen: "Marita Lindquist beskriver realistiskt, inlevelsefullt och förstående barnets vardag och känsloliv i sin serie om Malena. Malena och glädjen var vid utgivningstidpunkten en modig bok, för att den behandlade döden. Berättelsen, som baserar sig på författarens egen erfarenhet, är ändå inte knuten till någon viss tidpunkt - skildringen av den sorg och skuld som mammans död förorsakar är allmängiltig och berör fortfarande läsare, både barn och vuxna."

Bokugglan är ett pris som uttryckligen finns till för att få till stånd nyutgivning av utmärkta barnböcker så att de får leva vidare. I Malena och glädjen dör Malenas mamma och Malena upptäcker att man kan och får vara glad fast man har en stor sorg. Lindquist var en av de första som skrev om ett så svårt ämne och än idag är skildringen häpnadsväckande stark.

Boken är illustrerad med tidstypiska teckningar av Kerstin Thorvall.

(BTJ)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Utgivningstid

Sidantal

135

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör