Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Livet till mötes

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Här vill jag stanna, här där jag får gå i fred bland människorna, och i fred för människorna."
Paula Levin har lyckats överleva både judegettots och koncentrationslägrets fasor. Hon har fått uppleva befrielsen. Den som hon för längesedan hade slutat att hoppas på. Hon har kommit till Sverige och här vill hon stanna.
Hennes kropp är befriad och återhämtar sig. Men har hennes själ befriats? Ska den någonsin kunna återhämta sig?
HOn möter kärleken, men har svårt att besvara den, insnärjd som hon är i sina egna fördomar.
Med Livet till mötes avslutar Zenia Larsson sin mäktiga romantrilogi om den polska judarnas kamp för överlevndad i det nazi-ockuperade Europa. Och vi för följa Paula Levin när hon det första året efter befrielsen försöker bygga upp en ny tillvaro i Sverige.

(baksidestext)
Hur gick det sen? Hurdan blev krigsspillrornas tillvaro i främlingslandet Sverige? Den frågan har många av Zenia Larssons läsare ställt sig efter hennes uppmärksammade dokumentärromaner om de polska judarnas öde under kriget. Lika litet som befrielsen ur koncentrationslägren betydde någon omedelbar, jublande frihet, lika litet innebar den svenska rastplatsen genast fast mark och trygghet för de vingskadade flyttfåglarna - den var mera något av en frist med karantän, sjukhus och viloläger före den fortsatta resan till Israel, till USA. MEn för Paula Levin, de tre romanernas huvudperson, blev det nya landet något definitivt: "här vill jag stanna, här där jag får gå i fred bland människorna, och i fred för människorna."

Paula Levin vill starta sin egen tillvaro, en ny grogrund, men trots att hon undviker flyktingkollektivet har hon svårt att komma ifrån sin rädsla för det nya och främmande, sin rasstämpel som hon nästan trotsigt framhäver. När hon till sist möter kärleken hos en svensk man är hon själv så insnärjd i fördomar att de nästan kväver hennes längtan.

Om detta första år i Sverige, året 1945-46 då stämningen här var präglad av den vetskap man just fått om de tyska lägrens fasor, handlar LIVET TILL MÖTES. Och med denna bok har Zenia Larsson avslutat en mäktig, bred romantrilogi om de polska judarnas situation i modern tid: vägen från det gettomörker som slöt sig i SKUGGORNA VID TRÄBRON, via det smärtsamma morgongrå uppvaknandet i LÅNG ÄR GRYNINGEN fram till ett nytt samhälles skarpa men också rehumaniserande dagsljus i LIVET TILL MÖTES.

(baksidestext, 1962)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

280

Språk