Ögat ; Hektor

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Jaan Kaplinskis nya bok Ögat/Hektor består av två kortromaner som tar upp klassiska teman som människans förhållande till religionen och naturen. Det är två egensinniga små berättelser som lånar stilmedel från science fiction-genren och påminner om Umberto Ecos och Jorge Luis Borges sätt att använda filosofiskt tankestoff i sina texter.

I Ögat träffar berättaren före järnridåns fall en studiekamrat som påstår att ett stort Öga ständigt bevakar honom och att denna gudom även utför ett experiment med människorna. Kamraten börjar ägna sig åt teologi för att därigenom kunna föra Ögat bakom ljuset. Så småningom får han genom att blidka KGB tillstånd att resa på en konferens utomlands, varefter han försvinner. I nutid får sedan berättaren ett tjockt brev där den gamle studiekamraten beskriver sin resa med en vis kinesisk läromästare och de mysterier, gudomar och världsförklaringar som de konfronterats med. Läsaren tvingas fundera kring stora frågor som: Vad är meningen med livet? Är världen en estetisk eller praktisk skapelse?

Hektor är en hund som kan både skriva och tala. Han är ensam kvar i en tillbommad villa. Hans husbonde, en vetenskapsman, och dennes andra skapelser har dött ifrån honom. Nu måste Hektor, som håller uppe skenet mot omvärlden med e-post och en röstomvandlare, utföra sitt sista uppdrag innan han blir upptäckt. I ett kassaskåp finns viktiga fakta kring husbondens forskning och dessa skall tillsammans med en mystisk säck föras till en tänkbar efterföljare till vetenskapsmannen. Genom tidningsartiklar där förskräckta människor tror sig ha sett skrämmande rymdvarelser får läsaren följa Hektors resa mot målet. I dokumenten han bär på finns en lika provokativ tes som hans blotta uppenbarelse utgör: nämligen att det är tillfälligheter som skänkt endast människan intelligens.

(Natur och Kultur)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

209

Språk

Översättare

Lisätietoja

Originaltitel: Silm ; Hektor