Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Myrornas ö

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

När den grekiska befolkningen på Myrornas ö tvingas lämna sin hem i en utväxling av minoritetsbefolkningar mellan Grekland och Turkiet gömmer sig den unge Vasili kvar. Han är en krigsveteran som trots sin ungdom redan lärt sig frukta världen, och han vägrar lämna sitt lilla paradis. För hur kan en människa överge sitt land, sitt hem, sin plätt på jorden? Vasili vill stanna kvar till varje pris, och han är fast besluten att försvara sin ö.

En dag stiger så Musa Nordanvinden i land. Han är en man med ett mörkt förflutet, som lever med ett taget namn och försöker lämna sitt gamla jag bakom sig.

Han ankomst ställer Vasili inför ett svårt avgörande. Är Musa också en spillra från kriget, som liksom Vasili letar efter paradiset på jorden och som borde välkomnas med öppna armar? Eller är han en del av omvärldens ondska, som det är Vasilis skyldighet att döda?

Myrornas ö är en roman om krigets vansinne, om hur den stora anonyma och obevekliga makten avgör enskilda människors liv, men också kärleken till det lilla, skönheten i det enkla livet och möjligheten till förlåtelse och försoning.
(Baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Det var alldeles före soluppgången. Havet bredde ut sig orörligt och vitt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

329

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk