Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svart symfoni

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Svart symfoni av Gunnar Helander har liksom författarens två tidigare, mycket uppmärksammade romaner sitt motiv hämtad från Sydafrika, raskampens land framför andra.

I debutboken "Zulu möter vit man" skildrades den primitive negerns möte med de vitas civilisation. "Endast för vita", som utkom förra året, handlade om en indisk advokats äktenskap med en schweiziska i afrikansk miljö.

Handlingen i föreliggande bok utspelas på landsbygden med dels en svensk missionsstation, dels en boerfarm som centrum. Sydafrikas rasproblem med dess sociala och politiska komplikationer framträder på ett skriande sätt.

Liksom i tidigare böcker nöjer sig förf. inte med att reportagemässigt förmedla intryck av de svartas hat mot de vita, särskilt boerna. Han söker också få fram bakgrunden, som gör detta hat förståeligt i all dess oresonlighet. Att propagera för någon viss lösning av problemen avstår han ifrån, snarare får han dem att te sig olösliga under nu rådande förutsättningar.

Helander berättar rappt och realistiskt. Hans bok är i första hand en roman och erbjuder såsom sådan en spännande läsning. Men den är dessutom väl värd att beaktas för de inblickar den ger i en del av världen, som visserligen ligger avlägset, men ändå ständigt är föremål för intresse och diskussion ända upp på våra breddgrader.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

206

Språk