Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De utsatta

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Efter sina två första böcker, "Ur de älskandes liv" (1951) och "Bilder" (1954) hälsades Birgitta Trotzig av kritiken som en av våra mest formbegåvade och intressanta prosaister.
Med legenden "De utsatta" har författarinnan vidgat sitt register från novellens- och prosadiktens format till den historiska berättelsen. Den svenska stormaktstidens dramatiska omvälvningar och apokalyptiska stämningar bildar bakgrunden till denna legend. Platsen för de utsattas prövningar är det härtagna Skåne, som i de långa krigen våndas under svenska och danska arméers härjningar. Över boken sidor driver ofärdsårens rökmoln och hungervindar, de plågades hat och vånda. Författarinnan är utomordentligt väl förtrogen både med det skånska landskapet (hon är född i Kristianstad, som också är centrum för bokens handling) och med sextonhundratalet. Hon har suggestiva bilder fångat tidsfärgen och hennes prosa ger en intensiv föreställning om tidens liv.
I visionära svep berättar Birgitta Trotzig om prästsläkten Graas öden under Karl XI:s regering. Med djärva, säkra linjer ger hon fantasieggande porträtt av den oåtkomlige Isak Graa, som anklagas för högförräderi, hans svekfulle son, som är präst i Kristianstad, hans förtryckta dotter och hennes man, den sluge vindflöjeln Söved Fischer.
Om dessa öden berättar Birgitta Trotzig på sin utsökta prosa en dramatisk historia i intensivt tempo. "De utsatta" är både en tidlös moralitet och en fängslande historisk roman med levande människoporträtt och verklighetstrogen miljöskildring.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en legend

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

208

Förlag

Språk