Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Emily

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Emily känner sig mycket ensam i världen när hennes far dött. Hon är elva år och modern, som dog när Emily bara var fyra år, minns hon knappt. Till råga på allt drar hennes släktingar lott om vem som skall ta hand om henne...
Tillsammans med sin katt Sturska Sara kommer hon till Månvik, den vackra gamla släktgården där hennes mor en gång växte upp. Med sin frimodighet och humor upptäcker hon snart ett spännande liv, fyllt av oväntade upplevelser och människor.

(baksidestext)

Elvaåriga Emily miste sin mamma när hon var fyra år och nu dör hennes älskade pappa. Efter lottdragning hamnar hon hos två mostrar på den vackra släktgården Månvik där Emilys mor växte upp. Trots att hon börjar trivas i sitt nya hem finns en ständig längtan efter kärlek och framförallt pappa. Den upproriska Ilse blir hennes bästis och med henne blir allting roligare. En fin och rolig bok om vänskap, ensamhet och utanförskap.

L M Montgomery har även skrivit de klassiska böckerna om Anne på Grönkulla. Emily utkom första gången på svenska 1950.

Lucy Maud Montgomery (1874-1942) är en av världens mest lästa författare. Det är främst den klassiska flickboken Anne på Grönkulla från 1908 som står för hennes berömmelse. Emily som utkom 15 år senare bygger mycket på författarinnans eget liv.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Textutdrag

Huset i dalen låg "en kilometer från allting" - så sade folk i Maywood. Det låg i en gräsbevuxen liten sänka, och det såg ut, som om det aldrig hade byggts som vanliga hus utan hade vuxit upp där som en stor, brun svamp. Man kom fram till det på en lång, gräsövervuxen väg, och det låg nästan fullständigt gömt i en dunge av unga björkar. Inget annat hus syntes därifrån, fastän byn låg bara på andra sidan åsen. Ellen Greene sade, att det var det ensligaste ställe som fanns i denna värld, och bedyrade, att hon inte skulle stanna där en dag, om det inte vore för att hon tyckte synd om barnet.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

218

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Angående författarens härmed sammanhängande verk se: Emily och hennes vänner ; Emily på egna vägar ; Emily gör sitt val. - Originalutg. 1923. - Första svenska utg. 1955

Utgivningstid

Sidantal

476

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

406

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

368

Förlag

Språk

Översättare