Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lek, lilla Louise!

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Vad betyder de egendomliga saker som man finner i den öde ladugården? Varför uppträder söndagstorparen så mystiskt? Och varför ringer en anonym dam till Harry Friberg nästa dag? Det visar sig att förspelet ute i Södertörnsskogarna leder fram till en tragedi, mitt i hjärtat av Stockholm. Harry Friberg har precis kommit tillbaka från ett affärsuppdrag i London (han måste ju sköta sin fotofirma och tjäna pengar ibland) när intendenten vid kriminalpolisen, Vesper Johnson, tvingar sig in i hans lägenhet. Han vill att Friberg ska identifiera liket efter en man som just hittats död på Fersenska terrassen, ett avskilt paradis med stans bästa utsikt över Slottet. En svart katt spelar en nyckelroll i mysteriet, en dyrbar silverklenod ökar polisens huvudbry och ett besök på Biologiska museet ger en viktig ledtråd av dessa ingredienser sätter Trenter ihop en historia, där spänningen överträffar det mesta han givit oss.

Stieg Trenter (1914-1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E.C. Bentleys deckarklassiker Trents sista fall. Stieg Trenter var journalist och en mycket uppskattad kriminalförfattare och stockholmsskildrare. Han räknas till De Fyra Stora (tillsammans med Maria Lang, Hans-Krister Rönblom och Vic Suneson). Han debuterade 1943 med kriminalromanen Ingen kan hejda döden. I Farlig fåfänga (1944) introducerade han fotografen och amatördetektiven Harry Friberg, och litet senare också hans ständige vapendragare, kriminalaren Vesper Johnson. Harry Friberg är tecknad efter Trenters nära vän, mästerfotografen KW Gullers. Vesper Johnson har chefredaktören Runar Karlströmer som förebild, Trenters chef på tidningen Allers. Stieg Trenters böcker är nostalgisk läsning för alla som tjusas av Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

330

Språk