Forsblom, Sabine

Laddning av bildfilen

Photograph information

Fotograf: Marit Björkbacka / Schildts & Söderströms

Födelseort

Utbildning eller examen

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

romaner

Typ

romaner

Typ

romaner

Författarens egna ord

Jag har alltid tyckt om att skriva. Den första uppsatsen från skoltiden som fick en kommentar av läraren hette Lyckoland och handlade om den perfekta julen. Jag var åtta år och minns fortfarande hur det kändes att skriva den texten. Jag befann mej i en annan verklighet, en verklighet så stark att jag trodde på den själv just då. Det är vad skrivandet är just nu - ett sätt att för en stund leva ett annat liv än mitt eget.

Biografiska uppgifter

Född: 1961 i Borgå

Utbildning: FM vid Helsingfors universitet, nordiska språk och svensk litteratur

Yrkeserfarenhet: Har de senaste femton åren jobbat med TV, bl.a. med dokumentärer för Finlands Svenska Television. Jobbar just nu som lärare i Borgå.
Intressen: film, böcker, mina hundar, dagdrömmeri.

Bästa film: Lars von Trier: Breaking the waves

Bästa bok: Arundhati Roy: De små tingens gud

Bästa hund: strävhårig tax

Bästa dagdröm: att sova under stjärnorna i Himalaya.

På Svenska Litteratursällskapets årshögtid 5.2.2005 belönades Maskrosguden med följande motivering:
Granberg-Sumeliuska priset om 5 000 euro tillfaller filosofie magister Sabine Forsblom för debutromanen Maskrosguden. Romanen utspelar sig i östnyländsk arbetarklassmiljö, en miljö som i finlandssvensk litteratur sällan framstått med samma barocka intensitet och lyskraft. Sabine Forsbloms språk imponerar. Ett talspråk, rikt på dialektal must, varvas obesvärat med normalprosa i ett generöst flöde av berättelser. Maskrosguden är en dråplig roman, som får sin djupverkan av en underström av ömhet och vemod.