Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De förlorade sagornas bok. 2

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En sjöfarare vid namn Eriol kommer till Ensliga ön väster om det stora havet där han blir mottagen av Lindo och hans fru. På kvällarna berättas historier vid stockvedsbrasan och Eriol får höra märkliga berättelser om trakten och dess invånare och om forna tider.

Det berättas om gudar, alver, dvärgar och andra folkslag, om strider och krig och om underbara skatter och magiska ting, om solen och månen, om jordens skapelse och historia. Eriol får också höra berättelserna om älvan Tinuviel, vars största glädje var att dansa i skymningen, om gnomen Berens, som av sin kärlek till Tinuviel drivs ända ner i den ondskefulle Melkors mörka salar, om den strålande staden Gondolins fall och om förbannelsen som vilar över dvärg halssmycket Nauglafring, där Fëanors simaril, Gudarnas ädelsten, sitter infattad.

De förlorade sagornas bok 1 & 2 hör till J.R.R Tolkiens tidiga verk, en del av historien om Midgård, den sagovärld som Tolkien skapade.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

485

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.
1995, PAN/Norstedt
1998, Norstedt,
2002, Norstedt,
2004, PAN/Norstedt