Sicilianska berättelser

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Danilo Dolci är känd som den store frihetskämpen på Sicilien. Han bekämpar maffian, han bygger dammar för att rädda uttorkade jordbruksområden, han för en icke-vålds-kampanj som påminner om Gandhis, han hungerstrejkar frö att vinna sina mål, och han talar och skriver.
Han är nämligen också en stor författare. Hans lyriska diktning har i Italien hälsats med hänförelse, men mera känd är han genom sina prosaberättelser, av vilka här finns samlat urval. De är egenartade. Han låter ofta autentiska fattiga eller förtryckta sicilianare tala i första person, hans bok bygger på ett mångårigt avlyssnande av folkets alla stämmör på det misshandlade Sicilien. Det sammanhänger med hans pedagogiska teknik: han predikar inte, docerar inte, indoktrinerar inte - han använder en "sokratisk" metod, dvs han låter de rätta lösningarna springa fram ur de förtrycktas egna funderingar, som han noga aktar sig för att dirigera eller censurera.
Utan att han avsåg det blev därav också en stor mängd litterärt märkliga människostudier och berättelser av den härliga ö som han ägnat sitt livs arbete och hela sitt obändiga geni.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja