Vargbruden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

samlingsverk

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Om Aino Kallas förf. till Vargbruden skriver Lauri Viljanen i B. L. M.
"I den nutida finska prosakonsten intar Aino Kallas en plats för sig. Det aristokratiska draget i hennes konst bottnar icke blott i att hon i fråga om motivval alltmer definitivt vänt sig till det förgångna, samtidigt med att hennes diktnings landskap inte står att finna i hemlandet utan söder om Finska viken. Aino Kallas är den finska litteraturens mest målmedvetna och renblodiga konstnär i rent artistisk mening. Hon intresserar sig endast för människohjärtats evigaste och djupaste lidelser, framför allt för kärleken. Att tränga in i kärnan av dessa lidelser och att tolka dem med på ett ädelt sätt stiliserade språkliga gester är hennes samtidigt svala och intensiva ärelystnad."

(Baksidestext, Albert Bonniers förlag, 1936)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

251

Språk

Översättare