Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Utvandring till paradiset

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Utvandring till paradiset bygger på några gamla aktstycken som Artur Lundkvist lyckades spåra upp vid ett besök på det västindiska Trinidad. I dem uppgavs att en svensk kung på 1600-talet hade varit intresserad av att förvärva och kolonisera den lilla grannön Tobago.

Kungen skulle ha erbjudits att köpa ön av en kurländsk furste. Fregatten Frimodigheten med några hundra utvandrare, fyllda av förväntan innför mötet med Det förlovade landet, sändes till Tobago. När skeppet efter tre år återvände fanns ingen av utvandrarna i livet. De hade under tiden alla blivit uppätna av karibiska indianer som påstods ha skickats dit av holländarna som själv ville överta ön.

Dessa knapphändiga och i vår historia aldrig redovisade uppgifter har Artur Lundkvist tagit till utgångspunkt för en suggestiv berättelse som har fått den makabra uppgiften att sätta kött på skelettet av verkligheten. Vad Artur Lundkvist har velat skildra är själva den upprörande mänskliga tragedien: det brutala krossandet av drömmen om ett jordiskt paradis utan fruktan och hunger, utan rädsla för morgondagen. Utvandrarnas upplevelser har på ett självklart sätt kommit att utspelas mot en verklighetsbakgrund som är plågsamt och ofrånkomligt aktuell för nutida läsare: det för var dag växande hotet mot våra yttersta livsvillkor, känslan av ödesdiger, ångestfylld väntan på en slutgiltig katastrof.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

[berättelse]

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

207

Språk