Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det japanska skriket

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Det japanska skriket handlar dels om Anna-Karin Sadolin, 12 år, dels om Leon Teppler, i femtioårsåldern. Anna-Karin bor tillsammans med sin frånskilda mamma Asta, den enda mannen i hennes liv är hennes morfar, som ligger på sjukhus. Anna-Karin är en stark och ömtålig tolvåring i ett gränsland, där sinnen och intryck är övertydliga och uppfordrande. Hon har lärt sig att försvara sig mot ångest, mörkrädsla, osäkerhet. Med isometrisk träning, med ständiga styrkeövningar går hon in för fysisk balans. Det japanska skriket är en viktig del i hennes överlevande. Den vuxna världen är obegriplig och ganska ointressant. Anna-Karin är moralist och hon vakar noga över morfar. Vill han kanske inte leva? Vill hon själv leva?
Leon Teppler lever sedan tio år i ett olyckligt äktenskap med sin tolv år äldre hustru Cally. Hon har en liten antikaffär, som han försöker sköta tillsammans med medhjälparen Börje. Cally är en starkt neurotisk kvinna, som plågas av sin ålder. Under många år har hon förtryckt Leon, begränsat och skurit ner hans liv. Leon har inte längre något intresse för sitt arbete. Under en resa till Afrika känner han allt starkare frihetbegär, en vilja till eget liv. Ett kort ögonblick bryter han sin passivitet och handlar. Leon gör uppror och bryter sitt mönster. Anna-Karin försonar sig med livet. Deras banor korsas och barnet möter den vuxna ångesten.
När jordens sista dag är över är Anna-Karin redo att överleva. Morfar har vänt tillbaka till livet och hon har lärt sig knepen."

Heidi von Born

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

205

Förlag

Språk