Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lille prinsen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Antoine de Saint-Exupérys legendariska bok Lille Prinsen i nyöversättning och med efterord av Bengt Samuelson.

Lille Prinsen är en av alla tiders mest omtalade och omtyckta barnböcker, en verklig modern klassiker. Att kalla den för barnbok är för övrigt en sanning med modifikation eftersom den lika mycket är en bok för vuxna. En sofistikerad bok full av kloka funderingar, en livsfilosofisk tankebok som man gärna plockar fram och läser en gång till. Den lilla märkliga boken känns på något underligt vis outtömlig, det känns alltid som om den har nya klurigheter att förmedla, bara man läser den med ett öppet sinne.
Den publicerades för första gången för över 70 år sedan och har sedan dess ständigt varit en bestseller på otaliga språk i otaliga utgåvor världen över. Det är en ära och en glädje för Bakhåll att nu kunna presentera en nyöversatt svensk utgåva.
Boken handlar om en pilot som är ute på ensamflygning över Sahara. Han får motorfel och tvingas nödlanda på sanddynerna.
När han försöker reparera flygplanet upptäcker han en pojke med gyllengult lockigt hår alldeles ensam i öknen, hundratals mil från bebodda trakter.
Pojken visar sig vara en prins från en annan planet, eller rättare sagt från en väldigt liten asteroid som inte rymmer något mer än tre knähöga vulkaner, varav två är aktiva.
Där, på asteroid B 612, bor Lille prinsen tillsammans med sin vän, en ytterligt ömtålig ros. Men nu har han kommit till Jorden på besök.
Lille prinsen vägrar att svara på pilotens nyfikna frågor, det verkar inte vara hans sak att svara på frågor, men han berättar en hel del om de olika mycket små planeter (de flesta befolkas endast av en enda person) som han har besökt under sin långa resa genom rymden...

Författaren till denna unika bok, Antoine de Saint-Exupéry, var både flygare och författare. Han flög postflyg på 1920-talet i Europa, Afrika och Sydamerika. Han debuterade som författare med Postflyg Syd 1929. Under början av andra världskriget flög han i franska flygvapnet. Efter Frankrikes kapitulation flög han för motståndsrörelsen.
I juli 1944 startade han från Korsika för en spaningsflygning – och försvann spårlöst. Inte förrän år 2000 hittades delar av hans flygplan utspridda över ett stort område på havsbottnen utanför Marseilles. Hur han förolyckades, vad som egentligen hände, är fortfarande okänt.


Saint-Exupérys berömda berättelse om Lille prinsen är en märklig bok som trotsar all genrebestämning. Det är lika mycket en barnbok för vuxna som en allvarlig bok om vuxenvärlden för barn. En tidlös bok som fängslar generation efter generation.
"Det som gör öknen så vacker, sa Lille prinsen, är att den gömmer en brunn någonstans."

(Bakhåll, 2017)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

91

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

103

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1952 i annan översättning.

Utgivningstid

Sidantal

95

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

94

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

64

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

115

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

115

Översättare