Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Härskaren

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Handlingen i romanen är förlagd till den senare stenåldern. I tre olika avsnitt Ynglingen, Härskaren och Tyrannen skildras stenåldersmannen A-Murs öden och hans utveckling från flykting och fånge till hövding och tyrann.
Efter ett överfall på sin stam söker sig A-Mur en ny boplats. Han och hans älskade tillfångatas, han får göra slavarbete i flintgruvan, medan hon blir hövdingens privata ägodel. Slavarna får ett tillfälle att återvinna friheten efter ett jordskalv och gör sig under A-Murs ledning till herrar över stammen. A-Mur smakar maktens sötma och från att ha varit en mild regent blir han en despotisk envåldshärskare, stadd på härjningståg mot främmande stammar, slav under narkotika, omgiven av en stark livvakt och skyddad av ett utvecklat propaganda- och spionsystem. Han går sitt slutliga öde tillmötes som den som förrått sin sak och brutit sina löften gentemot sitt folk.
Författaren förstår att låta händelserna i boken fängsla läsaren - den är dramatiskt laddad och erbjuder många spännande moment. Men boken har också en undermening. Det erbjuder ingen svårighet att i det skildrade händelseförloppet spåra paralleller till aktuella företeelser, något som ytterligare är ägnat att stimulera intresset för bokens uppslag och idé.

(Baksidestext)

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Bel-Ar, urtidsmannen, satt på en kullfallen trädstam vid ingången till sin grotta.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

192

Språk