Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Inkognito

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I sin nya bok Inkognito för oss Petru Dumitriu till ett Rumänien under diktaturens ok, ett land där varje ord avlyssnas och rapporteras, där varje vän kan bli en potentiell fiende och tryggheten är obefintlig.
Den unge Sébastien Ionesco blir ett offer bland många för den hårda regimen. När han försöker få mildhet och tolerans att gro i den karga jordmånen får han de styrande emot sig och behandlas som en farlig samhällsomstörtare. Berättelsen om denna man, som inte för inte bär ett helgonnamn, växer ut till ett gripande mänskligt drama.
När Inkognito utkom i Frankrike gjorde den hänförda kritiken jämförelser med Boris Pasternaks mästerverk Doktor Zjivago. Inkognito bildar ett modernt motstycke till Petru Dumitrius tidigare roman Familjejuveler, i vilken han målade upp en storslagen fresk över gårdagens Rumänien, där nymornad nationalkänsla och stolt och hetsig livsföring präglade de besuttna klasserna, men där de undertryckta massornas hat skulle flamma upp med förintande eld. Samma glöd präglar Inkognito, samma lidelsefulla engagemang.

Petru Dumitriu företog 1960 en uppmärksammad flykt från sitt hemland Rumänien tillsammans med sin hustru. Han hade tidigare i många år haft en framskjuten plats inom sitt lands kulturliv och hade tre gånger belönats med rumänska statens stora litterära pris.
Nu lever han som exilförfattare i Frankrike och har även där raskt erövrat en bemärkt position. Han är en stor episk begåvning med drag av de stora slaviska berättarna, och det färgrika stoffet som i stor utsträckning bygger på hans egna upplevelser behandlas med oerhörd intensitet och ofta förbryllande humor.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

438

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk