Minnet av myrten och andra berättelser

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Tretton berättelser om relationen mellan man och kvinna, mellan föräldrar och barn och mellan syskon – utifrån fria fantasier av bibliska berättelser. Vi möter Lasarus, Salome, Esau, Pontius Pilatus hustru, Abraham, Hagar och Sara m.fl. Centrala teman är kärlek och övergivenhet, återhållsamhet och livshunger. Författaren vill visa bl.a. hur människans gudsbild präglas av hennes egen personlighet och de sår som den har tillfogats med åren. Gestalterna tvingas på olika sätt in i processer som får dem att ifrågasätta tidigare livsmönster."

(källa: http://www.catharinaostman.com/bocker.html)


"Minnet av myrten tränger sig på. Häftigt. Oeftergivligt. Ända hit. Jag kan nästan känna doften i näsan. Via den öppnas jag plötsligt också mot minnena av hela trädgården - olivträden, fikonträden, terebinterna. Alldeles vidöppen är jag, och vidöppen mot mer och mer: minnen av gryningar som sipprar fram ur det tätaste mörker och tänder fågelsången i träden." I mötet med döden minns Lasarus doften av myrten. Det får honom att längta tillbaka till livet. Lasarus är en av de bibliska gestalter som i Catharina Östmans berättelser stiger fram och levandegör sin egen historia, ur ett personligt perspektiv och med en stark närvaro i nuet, som var då. Vi får också möta Sara, Esau, Lots hustru, Kaspar, Salome och många fler, alla skildrade med en tidlös känsla för den enskilda människan, för hennes bräcklighet, livsångest - och kraft. Minnet av myrten är Catharina Östmans prosadebut."

(Citerat från förlaget Scriptums webbsida, 2002)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

151

Förlag

Språk