Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Staden som försvann

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Jerusalem's Lot i Maine, New England, är den typiska amerikanska småstaden. De vita husen med sina verandor, drugstoren, begravningsfirman, hamburgerkaféet; de typiskt amerikanska tonåringarna, de förslöade poliserna, de fåtaliga fyllona, skvallertanterna. En idyll med sina små fläckar, men ändå en idyll där ingenting riktigt ont kan hända.
Men när författaren Ben Mears uppvuxen i staden, återvänder dit för att skriva en roman om den och samtidigt driva ut alla barndomens fantomer finner han sig plötsligt indragen i en kamp mot Ondskan själv.
För saker har börjat hända i Salem's Lot. Gåtfulla dödsfall har inträffat, människor försvinner spårlöst... De onda krafterna tycks ta ett allt fastare grepp om staden. Och på något sätt verkar allt stråla ut från de båda mystiska män som flyttat in i det så kallade Marstens hus som hotfullt ruvar på en kulle ovanför staden...

Som ingen annan skräckförfattare har Stephen King lyckats fånga konfrontationen mellan det ljusa, vardagliga USA och de ondska som lurar i mörkret alldeles utanför ljuskretsen, mellan den glada naiviteten hos människorna och den beräknande ondskan hos Mörkrets makter. Inte sedan HP Lovecraft har heller någon som han lyckats fånga de alldeles speciella stämningar som råder i New England med de rötter i uråldrig europeisk vidskepelse som denna del av USA har.

(baksidestext)
Jerusalem’s Lot i Maine är den typiska amerikanska småstaden. Prydliga vita hus med verandor och välskötta gräsmattor, ett centrum med drugstore och lunchrestauranger. Bondgårdar och små industrier utanför staden.

En sensommardag kör författaren Ben Mears sakta in i staden. Han har vuxit upp där och återvänder nu för att skriva en roman om staden och driva ut barndomens alla spöken. Men så blir det inte, för något håller på att hända med Salem’s Lot. Märkliga dödsfall inträffar. Ett barn försvinner. Människor börjar uppföra sig konstigt.

En främling har nämligen kommit till staden. En främling med en hemlighet lika gammal som ondskan själv. Salem’s Lot och dess invånare kommer att drabbas på ett sätt som ingen i vår moderna, rationella värld kan förstå.

Staden som försvann är Stephen Kings andra utgivna roman. Här fångar han skickligt gränslandet mellan den ljusa, vardagliga småstaden och ondskan som lurar i mörkret utanför. Läsaren kommer aldrig att glömma den lilla staden Salem’s Lot och dess invånare.

(Bra Böcker)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

475

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

476

Förlag

Språk

Översättare