Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Morgongryning

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

28 april 1945
Två fångar lyckas fly från det beryktade kvinnolägret Ravensbrück när Röda Armén nalkas. De långa ohyggliga åren i lägret har berövat dem all personlighet och förvandlat dem till könlösa varelser. Nu försöker de finna tillbaka sig själva.
”Tidigare hette jag Ellen”, förklarar den ena av fångarna för den andra. ”Då var du kvinnlig då”, låter den koncisa svaret. Så anslås grundtemat: sökandet efter sig själv, den person man var innan tortyren satt sina spår. Murks och Skelettet befinner sig på flykt västerut. Den frihet de upplever innebär i första hand att de är fågelfria. Lag och ordning existerar inte längre, var man kommer från spelar ingen roll, det enda som betyder något är vars och ens trohet mot sig själv. För Skelettet och Murks betyder flyktens makabra, skakande och djupt rörande upplevelser något som de trott att de inte längre mindes, nämligen livet själv.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

317

Språk