Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Himmelsfärd

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

”Begrav mig stående – jag har levt hela mitt liv på knä.”

Salvo försätter sig i ett tillstånd av intensiv koncentration. Han har nätt och jämt tillryggalagt en fjärdedel av linans längd och den svåraste biten ligger framför honom. Balansstången blir tyngre hela tiden, men i stället för att låta sig bli utmattad gör han den till en förlängning av sin egen kropp och hämtar stadga ur dess tyngd. Tyget i vänster overallben spänns åt när en ovanligt stark vindstöt knuffar till honom.
Det är år 1976, Salvo Ursari är sextiosex år gammal och har fått höra att han är galen som föresatt sig att gå på lina mellan tvillingtornen på Manhattans World Trade Center. Han är medveten om riskerna och i motsats till det gamla romska talesätt som hans far brukade muttra, tänker han: Begrav mig hur ni vill. Jag kommer att dö stående.

När vi möter Salvo första gången är han nio år. Första världskriget är slut och många romer är på flykt över hela Europa. Familjen En katastrof skingrar familjen Ursari och Salvo beger sig ensam till Budapest. Hans talang som balanskonstnär upptäcks och han reser runt med ett litet akrobatsällskap. Av en slump återförenas han med sina syskon och tillsammans erbjuds de engagemang vid Amerikas förnämsta cirkus.
Himmelsfärd är en suggestiv, episk roman. Steven Galloway skildrar den romska kulturen med dess myter, legender och starka berättartradition, han låter oss uppleva cirkuslivet och möta en hårt drabbad familj. Det är sorgligt, gripande, men helt osentimentalt, om en man som är hängiven sitt ursprung och sin konst. (Bonnier).
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

289

Förlag

Språk

Översättare