Badskumt

Typ

faktaböcker
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Förr i tiden pudrade man ansiktet vitt med blysmink för att bli vacker. Blyet förstörde dessvärre huden, gjorde så att håret lossnade, tandköttet svullnade och tänderna svartnade. Men »ska man vara fin får man lida pin«.
Idag är det lätt att fördöma dåtidens dårskap men faktum är att vi inte kommit särskilt långt sedan dess. Ännu idag färgar vi håret med farliga och miljögiftiga färger och badar våra barn i badskum som innehåller starkt allergiframkallande ämnen. Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och smetar på oss solkrämer som kan skada vårt DNA.
Upp till 7 000 ämnen är tillåtna i de här produkterna. Mycket av det vi smörjer, schamponerar och parfymerar oss med hamnar förr eller senare i naturen. Oavsett om ett ämne är ofarligt när det uppträder ensamt har forskarna dålig kontroll över cocktaileffekten, vad som händer med miljön och oss själva när flera ämnen blandas med varandra.
Bara i Sverige använder vi 110 ton hygienprodukter och kosmetika om dagen. Krämer för händer, tänder, solen, dagen och natten. Balsam, vax, gelé, spray och schampo för håret. Skönhetsbranschen hittar hela tiden nya målgrupper: männen, barnen och bebisarna. Men behövs verkligen allt?
Katarina Johansson började läsa det finstilta på förpackningarna. Nu vänder och vrider hon på olika frågeställningar och vill få dig att tänka själv. Följ med henne på en tur in i ditt eget badrum eller till schampohyllan i affären. Det är dags att inse vad det är du köper. Är det miljögifter, cancerframkallare eller bara vatten? Det är dags att sluta bli lurad och börja ställa krav. (Ordfront)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

253

Förlag

Språk