Gnistor

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Eugène Ionescos Gnistor är ett slags fabler i miniatyr. De agerande är lika ofta djur som människor, scenerna är korta och drastiska och deras sedelärande effekt mycket tveksam: den sensmoral som på klassiskt sätt avslutar fablerna är lika bisarr som berättelsen i sig. Gnistorna skrevs 1946 och skickades till en rumänsk exiltidskrift i London, där de glömdes bort och blev liggande fram till återupptäckten mer än femtio år senare. Den var en smärre sensation: historierna utgör nämligen embryot till slutscenen i Den skalliga primadonnan, en muntrare motsvarighet till Samuel Becketts I väntan på Godot och ett av den absurda teaterns viktigaste stycken.

Ionescos svarta sketcher har nu för första gången översatts till svenska från det rumänska originalet av Dan Shafran, som också försett dem med en inledande not. Andrzej Płoski har gjort en ackompanjerande bildsvit som fångar upp och förstärker den märkliga stämningen i texterna.

(Ellerström)

Innehåll:

Hunden och oxen
Kon och kalven
S.
Hemligheten
Ett välriktat knytnävsslag
Skafetten
Den galonerade räven
Antecedentia
En gång
Uppskjuten begravning
Oförskämdhet
Buketten
Godsägaren och bonden
General Melinte och adjutanten
Polismästarens hustru och haren
Lejoninnan, bonden och stadsbon
Räven och ormen
Mirabellträdet
Bläcket
Elefanten och krokodilen
Eleven och blocket
Tuppen
Mannen och hankatten
Ålder
Den resande elefanten
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Titel

Utgivningstid

Sidantal

38

Språk

Översättare

Illustratör