Fullt hus

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Miri Yû hämtar sina miljöer ur det traditionella japanska vardagslivet och familjemönster i upplösning, och skildrar gärna de utstötta och litet uddas situation. I två långa noveller – nästan kortromaner – slår hon an oväntade ackord i korta dialoger och kraftig laddning under ytan.

Bägge historierna har en ung kvinna som huvudperson, bägge handlar om hennes mellanhavanden med människor som står henne närmast. I den första är det fadern, i den andra älskaren – men det gemensamma är att de vuxna hon möter är oförutsägbara och svårbegripliga. Det hela känns allmängiltigt just genom sina aparta människor, konkret förankrade i en igenkännbar materiell verklighet. Det är hela tiden absurda kontaktförsök, oväntade sympatier och antipatier, häpnadsväckande förändringar i berättelsen, filmiskt farsartade actionscener och hallucinatoriska bilder av främmande storstadslandskap.

En fullfjädrad författare som med stor skicklighet skapar strupgreppsstämningar ur det enkla och välbekanta.

(Natur & Kultur)

Personer, aktörer

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

två berättelser

Utgivningstid

Sidantal

141

Språk