Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svarvarns första sommar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Frånskilde Gunnar Olofsson, född i inlandet, hyr en sommarstuga vid västerhavet och tycker att han för första gången i livet förstår vad sommar innebär.
Till sommaren räknar Gunnar Olofsson en jämnårig kvinna, sjömanshustrun och sjuksköterskan Maria. Genom berättelsen om Maria speglas sjömanshustruns svåra roll.
Svarvarns första sommar är en kärleksskildring, men här finns mer än kärleken man-kvinna, här finns kärleken till västkusten och till böcker.
Ove Allansson har i tidigare böcker skildrat sjämanslivet med stort kunnande: han har själv varit sjöman. I sin nya bok ger han en sensuell skildring av västkust, hav, båtar och öar.
Rabén & Sjögren
(baksidestext)

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Gunnar har läst och hört om andras svårigheter efter skilsmässan. För egen del upplevde han den som en befrielse, insåg givetvis att allt var lättare för deras del eftersom de var barnlösa.
Visst var det besvärligt omedelbart när de flyttade isär, hon fick ju behålla lägenheten. Först hyrde han ett rum av en vän som hade en fyrarummare ute i Biskopsgården. Bättre ro blev det när han hyrde rum med kokvrå och egen ingång i en villa i Tolsorpsdalen.
Å, vilken befrielse det var att komma hem efter arbetet och kunna ta en bok och läsa den utan att någon gnällde. I sängen kunde han ligga och läsa halva natten om han hade lust.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

199

Språk