Halv-/sanna hågkomster

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Ein råsk grovan justitiemord
"Nobelpriset i litteratur, en icke alldeles föraktlig summa pesetas, tilldelas varje år någon författare som av Svenska Akademin plockats fram ur det stora okända. Akademin skall härivd följa instruktionerna i Alfred Nobels donationsbrev, där det heter att priset skall ges åt den som presterat "det utmärktaste idealisk rigtighet":
Akademin har likväl, såvitt man kan se, begått en blunder som är så grov att dne närmar sig justitiemord, då man i många års tid envist framhärdat i att inte ge priset åt Bruno Byfält, samlare och utgivare av ngra volymer nordösterbottniska skrönor. Det måstenämligen med kraft understrykas, att ingen rigtning kan vara mer idealisk än den som utstakas av Karlebyumor, och denna åter har väl aldrig tolkats utmärktare än av Byfält i hans odödliga verk "Skratt lagom", "Skropp lagom" och nu senast i "Lagom rolit", som utkom lagom till 1981 års julmarknad. Har du väl, gode läsare, någonsin småskrockat belåtet för dig själv, för att inte tala om ljudligt hohoat, vid genomläsningen av Canetti eller Asturias eller Seferis eller någon annan av dessa dönickar som ingen hört om innan Akademin grävt fram dem? Nå där ser du. Ställ så mot detta de pärlor Byfält med rund hand strör ut åt en glädjetörstande mänsklighet, och vi tror du gärna håller med om att Akademin gjort sig skyldig till just det som rubriken talar om.

(bokens baksidetext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

En halvbiografisk verk Opus IV

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

134

Språk

Illustratör