Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Domens dag

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Peter Slavek, en ung intellektuell flykting på väg till England, söker en tillfällig fristad i landet Neutralia. Han är märkt av nazisternas tortyr, han har förlorat tron på alla värden, han känner sig botad från sina heroiska griller. Och ändå drivs han av dunkla krafter att fortsätta kampen. Är han hjälte, neurotiker eller, med Arthur Koestlers ord, "en skeptisk korsfarare som söker sitt kors"? Frågorna tränger sig på läsaren med brutal intensitet i denna berömda roman som tecknar en hel generations problem.

"Folk tänkte sig skräckväldet i abstrakta, politiska ordalag eller på det idealiserade sätt varpå målarna framställde helgonens martyrium", skriver Koestler i sin märkliga roman "Domens dag"... "De talade om lidandet liksom pryda präster talar om kärlekens sakrament. De var blyga för köttets lust och okunniga om köttets förtvivlan".
Koestler vill själv om diktare inte slå in på den vägen. Tortyrscenen i "Domens dag" fördöljer ingenting av köttets tragedi och förnedring och avsnittet Blandad transport ingenting av grymhetens avgrunder. De ska erfara pinans väsen, du ska borra dig in till dess rot, du ska se och känna den - det är romanens konstnärsvilja. Men Koestlers förhållande till sitt ämne är rent: där finns varken lystnad eller fasa i greppet, två ting som annars ofta hör ihop.
Margit Abenius i BLM

(baksidestext, Prisma 1962)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

267

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Stockholm : Prisma : 1962

Utgivningstid

Sidantal

250

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

264

Förlag

Språk

Översättare