Sorg

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

6/1983

Recension

Enligt uppgifter på titelbladets baksida grundar sig boken på förf:s diktsamling Någon har jag sett (1979), en bok som tyvärr inte varit tillgänglig vid kommentaren till föreliggande bok.
MLR har med sin lilla diktbok Sorg försökt bearbeta sina reaktioner av sorg och saknad vid sin mans död efter en lång sjukdom. Största delen av minnena har anknytning till sjukhuset: doktorn, medicinerna, febertermometer. Hon har fått uppleva, hur hennes man / – – – sitter fast / bland slangar från droppflaskor, sprutor, / undersökningar, mediciner / Han är matt och retlig, han har hallucinationer. Hon måste slutligen erkänna för sig själv, att sjukdomen har tagit överhand: / Du har ingen framtid/ Vi har ingen framtid/ Slutligen kan hon bara redovisa en känsla av lättnad vid mannens död. Problemet inställer sig ändå: – – – / Vad ska jag göra nu / Jag har blivit ensam kvar. / Hon riktar sig till de gemensamma vännerna: /Kom, ni som kände honom/ tala med mig om honom/ säg att ni vet/ att han och jag hörde ihop/ så blir han mer verklig så blir jag mer verklig/
– Boken ingår i serien Lättläst för vuxna och har följaktligen stor stil och ett begränsat ordförråd. I sin allmängiltighet kan den säkert omfattas av många läsare. Men man frågar sig ändå, om det inte hade varit möjligt att inom dessa ramar erbjuda en tänkebok med större språklig stringens, mer objektivering.
Omslaget och tre teckningar i grått av Lena Cronqvist – händer som fattar varandra, och slutligen en ensam hand – ansluter sig till texten.