Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Skruvens vridning

Typ
noveller
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
När skruven dras åt är en klassisk spökhistoria. Den psykologiska romanens mästare Henry James låter oss betrakta verkligheten genom en ung guvernants osäkra ögon. Där samlar sig ett namnlöst hot, riktat mot de två unga liv hon är satt att beskydda. Man vad finns utanför betraktarens blick, var gömmer sig fasans egentliga källa?

Henry James gör i När skruven dras åt bruk av ett perspektivistiskt berättande som har oroat läsare sedan romanen publicerades 1898 - snart sagt varje kritisk teori under 1900-talet har presenterat sin egen tolkning av romanen. Den har använts för att diskutera kvinnans situation i det viktorianska patriarkatet, det mänskliga psykets struktur och författarens möjligheter att manipulera sin läsare.

Henry James (1843-1916) föddes i New York men emigrerade tidigt till Europa. Han hör till den anglosaxiska sekelskifteslitteraturens viktigaste namn, berömd för romaner som Amerikanen och Porträtt av en dam.

Modernista presenterar När skruven dras åt i nyöversättning av Ola Klingberg och med ett förord där skräckexperten Mattias Fyhr knyter den till förra sekelskiftets fascination för den nya, psykiska forskningen.

(Modernista, 2010)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Språk
Utgivningstid
Sidantal
151
Förlag
Språk
Översättare
Muu tekijä
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Språk
Ingår i samlingsverket