Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Farlig fåfänga

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Fotografen Harry Friberg, på semester i Stockholm, kommer av en tillfällighet med i kretsarna kring den unge konstnären Paul Groth, som just ska ha vernissage på sin första utställning. Genombrottet är definitivt. Paul blir berömd över en natt. Vi en fest i hans hem i en rucklig villa på Fåfängan med utsikt över hela Stockholm samlas några av hans närmaste för att fira framgången: modern, systern Lena, konstsalongens direktris, en konsthandlare, konstnärsvänner, läkarfrun Elisabeth Motell, som stått modell åt Paul, samt Harry Friberg. Strax innan festen ska börja förolyckas Paul – han störtar utför en brant i den mörka trädgården. Och frågan ställs naturligtvis – var det verkligen en olycka …
Farlig fåfänga är en Stockholmsroman i konstnärsmiljö – en av Stig Trenters tidigaste och mest kända böcker.

(baksidestext)
Fåfångan är en kulle med praktfull utsikt, på Söder i Stockholm. Alla har sett den, få har gått på de hemlighetsfulla branterna. I ett av husen vid stupet bor en ung konstnär som just slagit igenom med pukor och trumpeter. På vernissagefesten inträffar ett fall av ond bråd död. Med den utgångspunkten spinner Stieg Trenter en handling som snor sig i spännande slingor genom ett än trolskt, än kusligt Stockholm.

Alla vänner till fotograf Harry Friberg, Sveriges trevligaste privatdetektiv, får här råka honom när han är inblandad i sitt första fall. En värdig upptakt till en lysande karriär!

(baksidestext, 1988)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

- Har ni sniglar? frågade jag.
- Nej, svarade servitrisen. Sniglarna kommer inte förrän i början av juni. Men vi har kalvhjärna i dag. Det tycker ju herr Friberg om.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

293

Språk