Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Präriekvinna

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I en småländsk prästgård på 1850-talet växer den föräldralösa Anna upp. När Anna får veta att hon skall giftas bort med komministern i grannförsamlingen rymmer hon till Amerika och gifter sig med sin barndoms kärlek, arrendatorns Anders, som tagit "homestead" i Minnesota. På själva bröllopskvällen går Anders ut i lagårn för att se till kon. Han kommer inte tillbaka. I stället står plötsligt och ljudlöst en indian framför Anna i stugan med lyftad tomahawk.
Anna skalperas men överlever märkligt nog och beslutar sig för att stanna för att driva nybygget och söka sin försvunne make. Så kommer det sig att prästgårdsmamsellen från Småland blir präriekvinna i Minnesota. Berättelsen om hennes strävsamma och dramatiska liv sträcker sig fram mot mitten av 1910-talet.
Anna adopterar en indianpojke, Charles, och tvingas till ett ställningstagande i indianfrågan - under en tid då slaget vid Little Big Horn och general Custers död upprör nationen.
På nära håll bevittnar Anna hur John Albert Johnsson, son till svenska invandrare och nära vän till Charles, gör politisk kometkarriär. Johnnys väg mot politikens höjder går via journalistiken och delägarskap i ortens lokaltidning. Som Minnesotas guvernör intar han en progressiv ställning i indianfrågan och blir så småningom demokratisk presidentkandidat. Hans utsikter att nå landets högsta ämbete syns goda. Men som så många gånger när en människa står nära målet, så drabbas även Johnny av Det Oförutsedda.
Albin Widén, en av våra främsta kännare av den svensk-amerikanska kulturen, ger i Präriekvinna intressanta inblickar i nybyggarlivets vedermödor och stunder av lycka. Fakta och fiktion väver han skickligt samman till en händelserik och spännande roman.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

175

Förlag

Språk