Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kvinnor i nöd

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med rubriken "Kvinnor i nöd" annonserar Kirk och hans kompis Niklas efter tjejer i tidningen Starlet. Får de bara tag på en tjej så kommer det mesta i livet att ordna sig. Och tjejer gillar ju att bli räddade, resonerar de. De har ju lusläst Fantomen och Tarzan och vet hur de ska uppträda för att få en kvinna på fall.
De får visserligen in över 500 svar, men det stora problemet är att så få tjejer verkar befinna sig i nöd. De flesta verkar klara sig alldeles utmärkt utan deras hjälp. Och utan några rop på hjälp finns det inte heller plats för någon Fantomen eller Tarzan.
Kirk börjar ändå brevväxla med den hemlighetsfulla Mi. Han tänker sig ett romantiskt kärleksförhållande där han ska rädda henne från nån varg eller nån dum kompis i skolan. Men hon talar aldrig om vad hon egentligen vill ha hjälp med. Mest verkar hon intresserad av hans mamma och hennes systrar - som definitivt inte är i behov av någon man. De byter karlar som andra byter underkläder.
En dag får Kirk reda på vad det är för hemlighet Mi bär på och frågan är om han är rätt person att hjälpa henne.
Kvinnor i nöd, som utspelar sig åren runt 1980, är en dråplig och humoristisk skildring av en pojkes uppväxt i ett matriarkat. Det är en tid då kärnfamiljen inte står särskilt högt i kurs och där männen har svårt att hitta en plats annat än som tillfälliga besökare som fixar bilar eller stökar till i badrummet. Det är också en roman med en tydlig tidsprägel, en tid då den klassiska porrfilmen Fäbodjäntan och Roman Polanskis Tess gick på biograferna; då det bara fanns två kanaler och Lasse Holmqvist, Sune Mangs och Bosse Parnevik var de stora kändisarna.

Tony Elgenstierna är 41 år. Han har arbetat som journalist och är nu gymnasielärare. Kvinnor i nöd är hans debut.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

243

Förlag

Språk