Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kallkällan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

De dagar som det mulnar på har himlen samma färg som sjöisen. Jag nämner den som himmelsisen då. Jag tänker att det djup som döljs förunder denna himmelsis är stort. Där är som djuphålet längst ner i gruvan där man kan kasta ner en sten och sedan stå och lyssna stint men aldrig höra när den når till botten.

Lotta Lotass debutroman kallkällan rör sig över fyra vidder: det jordnära bylivet och det ödsliga polarlandskapet; utanförskapets hospital och ensamhetens månlandskap. De fyra delarna är sammanlänkade likt rottrådar, motiv och karaktärer återkommer. Som en romanens brännpunkt framstår kylan, till vars ödsliga trakter gestalterna oupphörligt återvänder.
I Kallkällan blandar Lotta Lotass mytiska motiv med realistiska och jordnära, och målar på så vis upp en sorglustig och egensinnig bild av människans tillvaro. På en utomordentligt vacker prosa skildras en värld fylld av underliggande dramatik och vidsträckt längtan. (Baksidestext)

Originalspråk

Textutdrag

Hemma sägs det att Frälsaren på sin väg norrut kom förbi Fäktar Lars hygge. Där var marken så stenig som självaste öknen så nog var där hemlikt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

172

Förlag

Språk