Lobergsrävarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Helge Englund debuterar med ett knippe lyriskt finstämda naturbetraktelser. Han är ingen jägare stadd på jakt efter byte, han strövar omkring, ser och inregistrerar. Mossan är ljudlös att sätta stövlarna i. Tjärnen ligger i skymningen som ett blänkande fågelöga. Myren blommar, ängsullen står som balettdansöser och niger i morgonbrisen. Solen kastar sina eldkvastar i talltopparna vid Loberget, där rävarna har sitt gryt under grå granitblock. Tjäderspelet i vildmarken varje vår är lika sällsamt som eggande; med sträckta halsar står tranorna i stram givakt i väntan på natten. Kärrhöken är vassdjunglarnas härskare, skogarnas är älgen som trampar över myrarna i mäktiga kliv.
Det är en spontan och rikt varierad upplevelse som tar sig uttryck i Englunds vildmarksmålningar. Läsaren förnimmer närheten till den natur som – med författarens egna ord – med mystiskt eggande kraft tränger allt närmare.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

71

Språk

Lisätietoja

Ny upplaga: Setterns förlag, 1982