Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kris

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Karin Boye kom ut med denna sin tredje roman KRIS, 1934. Den fick stor uppmärksamhet, både som förebild och varnande exempel.

Malin Forst är ett alter ego för Karin Boye i denna självbiografiska romanKris. Året under sen tonårstid drabbades hon av både fysiska och psykiska problem. Hon både ville och kände sig tvingad att lyssna på sin inre röst, om homosexualitet och auktoritetskritik. Kris är också ett modernistiskt formexperiment.

Boken kom ut tretton år efter de egentliga händelserna. Karin Boye hade tagit studenten och började efter det på ett folkskollärarseminarium. Hon var djärv som satte sig upp mot olika auktoriteter. När det i Sverige fortfarande var olagligt med homosexualitet bejakade Karin Boye sin förälskelse i en studiekamrat.

När hon var en av den kvinnliga rektorns favoritelever trotsade hon rektorn genom att lyfta fram psykologin som viktigt inför framtiden, och inte kristendomen som rektorn energiskt uppmanade henne till. Uppgörelsen med en bokstavstrogen religion eskalerade under det här seminarieåret. Hon hade ständiga dialoger med den Gud hon förnam i sitt inre. Karin Boye kände ett inre tvång att skriva romanen och försöka förstå sig på sina egna inre kval innan det var för sent.

EXTRAMATERIAL finns i denna specialutgåva, två förord av Lennart Koskinen, biskop eremitus, och Birgitta Holm, professor i litteraturvetenskap. Också brev och dikter av Karin Boye, och tankar som författaren Harry Martinson hade om hennes livssituation.

(Lindelöws)

- - -

Modigt och självutlämnande om gudstro och sexualitet

Genom sina känslor för skolkamraten Siv tvingas den unga Malin Forst att omvärdera sitt liv. På tröskeln till vuxenlivet konfronteras hon med behovet att hitta sin egen sanning i en värld av färdiga och fasta ideal. Romanen handlar om den värdekris som Europa befann sig i efter första världskriget. De gamla värderingarna hade raserats och en ny kultur hade ännu inte byggts upp. Karin Boye tar sin egen ungdomskris som exempel när hon lyfter fram kärleken som den starkaste kraften i livets tjänst. Genom att bejaka sitt begär överskrider Malin den föreskrivna livsrollen och börjar en upptäcksresa in i det okända.

Kris (1934) är Karin Boyes formmässigt mest avancerade roman. Genom inflätade dialoger och prosalyriska avsnitt förs berättelsen om Malins uppgörelse med sig själv och kulturvärdena fram till den avslutande bekännelsen till livstron.

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Och återigen satt hon här i seminariets bönsal för att bärja en termin till. Lika hel, lika uppfylld och överströmmande av kraft som den förra? Hon tvivlade inte. Sorg och smärta i yttre mening kunde möta henne - men allt sådant skulle blåsas bort som stoft av eviga vindar. Frid. Icke såsom världen giver.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

258

Språk

Lisätietoja

Samlade skrifter. [3], Kris. Bonnier, 1948, 1953.
Bonnier, 2000. Delfinserien.
Bonnier Pocket, 2012.
Lindelöws, 2017