Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sjömannen från Gibraltar

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Duras störst anlagda, mest tillgängliga men tidigare oöversatta roman från 1952 är en roman om den fysiska kärlekens nomader, förlagd till en yacht i Medelhavet, där "Sjömannen från Gibraltar" blir en sinnebild för det ouppnåeliga idealet, det som man rastlöst söker i varje ny kärlekspartner.

Kristoffer Leandoer skriver i sin bok om fransk litteratur, Huset som Proust byggde, om Sjömannen från Gibraltar: "Den /.../ beskriver en kvinna som seglar Medelhavet runt på jakt efter en påhittad älskare - sjömannen från Gibraltar - men egentligen bara söker utplåning av medvetandet i sexualiteten, alkoholen och det ständiga resandet. det är hennes betydligt yngre älskare som för ordet. Med honom introduceras den typiske Duras-hjälten, passiv, bedragen, kanske rentav misshandlad, men likvafullt benägen att acceptera allt som sker - som ett slaktdjur."

(Bonniers)

Platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Vi hade besökt Milano och Genua. Vi hade varit två dagar i Pisa när jag bestämde mig för att resa till Florens. Jaqueline samtyckte. Det gjorde hon för övrigt alltid.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

349

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk